Днес имаме удоволствието да ви срещнем с д-р Николета Кирчева –

...
Днес имаме удоволствието да ви срещнем с д-р Николета Кирчева –
Коментари Харесай

„За жените в науката“: д-р Николета Кирчева за ролята на майка и учен и алтернативната антибиотична терапия

Днес имаме удоволствието да ви срещнем с доктор Николета Кирчева – една от трите носителки на националното отличиe „ За дамите в науката 2023 “ за България. 

Д-р Николета Кирчева впечатли журито на „ За дамите в науката “ за 2023 година с план, отдаден на създаването на различна антибиотична терапия с фокус върху потреблението на метали с антибактериално деяние като сребро и галий. Основната задача е да се изследва детайлно по какъв начин тези детайли, които не са естествена част от организма, имат лековит резултат. 

Изследванията на Николета ще дават основа за разработка на нови метал-базирани медикаменти с ориентирано деяние. Успехът ѝ евентуално би оказал помощ за разрешаване и на зачестилия проблем със злоупотребата с антибиотици и все по-масовата устойчивост към тях, което води до компликации в лекуването на разнообразни съществени болести.

Това прави плана на доктор Кирчева освен забавен, само че и извънредно настоящ и с огромно световно значение. В момента тя е основен помощник в Института по оптически материали и технологии „ Акад. Йордан Малиновски “ – Българска академия на науките.

Освен извънредно сполучлив академик, Николета е и майка на дребни деца, по тази причина нямаше по какъв начин да не я попитаме по какъв начин съчетава тези две значими функции в живота си. Специално за Edna.bg тя показа какво я стимулира в работата ѝ, какво е смисъла на нейния план за всички нас и от какво имат потребност дамите в науката.

Кога разбрахте, че желаете да се занимавате с просвета?

Още от първата си година в университета знаех, че желая да се занимавам с просвета, като вършех кръжочна работа в разнообразни лаборатории, с цел да намеря най-интересната за мен тясна компетентност. Но едвам с изработването на дипломната си работа за отбрана на магистърска степен разбрах, че теоретичната химия ми подхожда толкоз доста. Тогава открих и своя теоретичен началник проф. дхн Тодор Дудев, което считам, че беше извънредно определящо за моето кариерно развиване.

Как протича работният ден на една жена академик?

На първо място аз съм жена – майка, тъй че работният ми ден стартира с изпращането на децата на учебно заведение и детска градина, което от време на време е същинско предизвикателство. Когато дойде на работното си място в ИОМТ, Българска академия на науките, ревизирам пощата си и обсъждаме с сътрудниците на какъв стадий са плановете, по които работим, с цел да координираме работата си. Точно тук желая да отбележа, че науката е „ отборна игра “, тъй че колегиалността и взаимната поддръжка са извънредно значими за израстването на всеки един от нас. След като се прибера у дома, се заемам с домакинските си отговорности и най-често вечер, когато децата заспят и у дома е умерено, мога да продължа с проучванията си или с оформянето им в публикация.

Защо съгласно Вас специалностите в региона на научната активност не се считат за типично женски?

Научната активност изисква години труд и голяма отдаденост, което заради възприемането на дамата преди всичко в обществената й роля на майка, постоянно се смята за пречка в нейното развиване. Но това съгласно мен е годно за всяка една специалност, в която дамите желаят да се развиват професионално, и съществуването на от ден на ден дами, които да разрушават тези стандарти, значи, че въпреки и постепенно, сполучливо превъзмогваме тези стигми. Аз и доста мои колежки съумяват да съчетаят и двете си функции на майки и дами учени , което не е в никаъв случай елементарно, само че е постижимо с разбирането и поддръжката на нашите съпрузи и половинки.

Какво Ви стимулира в научната ти активност?

Определено ми харесва да имам присъединяване в разкриването на тайните на природата, както и да се усещам потребна с нашите открития в ориентирания лекарствен дизайн. Разбирайки какъв брой напълно е фиктивен светът към нас, ме стимулира да не преставам с научната си работа.

Ще ни разкажете ли повече за различната антибиотична терапия, върху която работите - каква е крайната цел и какво ще промени откриетието ви?

Крайната цел на нашия план е да разберем какъв тъкмо е механизмът на деяние на двата метала сребро и галий, с цел да открием и по какъв начин бихме могли да повлияем позитивно върху тяхното деяние против разнообразни бактерии, които са обект на все по-усилено проучване през последните години.

Така бихме задали вярната посока на работа на идващото звено учени след нас – да вземем за пример микробиолози, които на процедура да приложат нашето изобретение.

Смятам, че подобен вид проучвания имат голям капацитет за развиване, тъй като казусът с резистентните бактерии занапред следва да се задълбочава.

Какво ви въодушеви да започнете план, фокусиран върху създаването на различна антибиотична терапия с потреблението на метали като сребро и галий?

Аз към този момент имам няколко изявления на тази тематика: проучването на антитуморното и по-малко на аспект от антибактериалното деяние на галия бяха тематика на моята докторска дисертация, до момента в който разкриването на един съставен елемент от механизма на антибактериално деяние на среброто беше в изпълнание на план по програмата „ Млади учени и постдокторанти “ на МОН. Изработвайки тези проучвания, открих, че има още прекалено много незнайни в тази тема, а и тя стартира да е все по-актулна в последно време.

 За дамите в науката Жените в науката

Каква е главната роля на металите, които употребявате в плана, и по какъв начин тези детайли, които не са естествена част от организма, си взаимодействат с бактериите?

Основната на роля на тези метали е да се конкурират с естествено срещащи се метали заради сходни физико-химични характерности: среброто е „ двойник “ на мед(I), до момента в който галият прилича фери-йона (желязо(III)). И двата метала са от извънредно значение за бързо разрастващите се бактериални кафези, тъй че тяхната подмяна с редокс неактивни техни двойници в определни ензими ще докара до блокирането на тези ензими. Нашата работа е да разберем дали и при какви условия това е допустимо, както и по какъв начин бихме могли да подобрим конкурентноспособността на атакуващия железен катион. Например има излседвания за „ закачване “ на галий към няколко типа антибиотици, като по този метод се покачва антибакериалният резултат, както и се намалява устойчивостта на микроорганизмите.

Как можем да запалителен интереса на девойките към науката?

Като ги насърчаваме да вършат това, което желаят, без да се опитваме да им слагаме ограничавания единствено тъй като такива са широковъзприетите порядки. Моите родители несъмнено не бяха очаровани, когато изрично им заявих още в десети клас, че ще изучавам единствено и само химия, тъй като това ми харесва ужасно доста, само че не се пробваха да ме спрат, а в действителност ми бяха голяма поддръжка в моето решение и при израстването ми като академик. Винаги са били до мен и знам, че мога да разгадавам на тях за всичко.

Мотото на националната стратегия е, че светът има потребност от просвета, а науката – от дами. А от какво имат потребност дамите в науката?

Смятам, че преди всичко имат потребност от поддръжка – от техните сътрудници и от фамилиите им. И несъмнено, от повече такива прелестни стратегии като „ За дамите в науката “ на L’Oreal и UNESCO, които да регистрират приноса на дамите в науката.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook , последвайте ни в Instagram , намерете ни в TikTok .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР